Rahasto- ja osakesalkkuni 2018

Salkkuni on avattu Nordnetin palveluun joulukuussa 2015. Ensimmäiset ostot koostuivat kuukausisäästöohjelman avulla hankituista rahastoista (Tanska ja Ruotsi) ja parista suorasta osakepoiminnasta (Nokian renkaat [NRE] ja Nordea [NDA]).  Kuluttomat kuukausisäästömahdollisuudet toimivatkin sisäänheittäjänä Nordnetiin ja näitä mahdollisuuksia hyödynnän yhä edelleen niin kasvurahastojen kuin Exchange Traded Fund'ien (ETF) kohdalla. Tässä kirjoituksessa sukellan hieman syvemmälle tämän hetkiseen salkun tilanteeseen ja mihin suuntaan pyrin vuoden 2018 aikana.


Vuodenvaihteen jälkeinen tilanne

Salkun arvo (brutto) on päiväyksellä 3.1.2018 leijunut hieman vajaassa 52000 EUR. Kokonaisuus koostuu 16 kohteesta, jakautuen rahastoihin, ETF:in ja suoriin osakesijoituksiin. Käteiskassani on salkussa pysynyt lähes koko ajan välillä 0-2% johtuen siitä, että pääsääntöisesti talletan salkkuun joka kuukausi automaattisesti vain sen verran kuin kk-säästösopimuksiin uppoaa ja uusia suoria ostoja tehdessä arvioin käteisen irrotettavuusmahdollisuuteni ja talletan ostoja varten salkkuun erikseen tapahtuman vaatiman verran käteistä. Käteismäärän nosto on ollut ajatuksissa, mutta toistaiseksi olen päätynyt siihen, että se ei todennäköisesti tule tapahtumaan vielä vuonna 2018 (tästä ehkä hieman myöhemmin lisää).

Salkkuni sisältävät seuraavia kohteita seuraavilla tuottoprosenteilla(ja se on myös sharevillessä seurattavana käyttäjänimelläni niille, jotka kyseistä palvelua sattuvat käyttämään):

Osakkeet

AT&T [T] -4,44%
Activision Blizzard [ATVI] +2,49%
Kone [KNE] +6,49%
Nokia [NOK] -16,60%
Nokia Tyres [NRE] +14,02%
Nordea [NDA] +1,94%
Suncor Energy [SU] +2,21%
UPM-Kymmene [UPM] +24,00%
YIT [YTY] -2,17%

ETF

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD [IS3N] +13,07%
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD [EUNN] +6,11%
iShares Core S&P 500 UCITS ETF [SXR8] +17,39%

Rahastot

Nordnet Superfonden Danmark +13,39%
Nordnet Superfonden Sverige +13,09%
Nordnet Superfondet Norge +10,21%
Nordnet Superrahasto Suomi -1,24%

Tuottoprosentit on ilmoitettu Nordnetin tietojen perusteella. EUR/USD kehitys söi vuoden 2017 aikana prosentteja kiitettävästi, joten itse seuraankin salkussa mielummin USD & CAD -kohteissa (ATVI, T, SU) ostohinnan ja nyky kurssin erotusta kuin euromääräistä tuottoprosenttia. Rahat kuitenkin säilyvät kauppojen yhteydessä valuuttatileillänsä ja tavoitteena on kuitenkin vältellä rahojen vekslaamista valuuttojen välillä, jos mahdollista.
Tällä hetkellä salkkujakaumani ei aivan kuvasta sitä mikä ajatuksissani oli joskus aikoinaan sijoittamista aloittaessani, sillä osakepaino kokonaiskuvassa on paisunut hieman liian suureksi. Alkuperäisenä strategiana oli painottaa salkun sisältö osakkeisiin, ETF:in ja rahastoihin prosentuaalisesti jaolla 50-25-25. Sen kummempaa tieteellistä prosessia tätä jakoa pohtiessa ei ollut olemassa, mutta ajattelin että se mahdollistaisi harrastusnäkökulmasta mielenkiinnon ylläpitämisen suorina sijoituksina kuitenkin samalla tavoitellen arvonnousua myös indeksien avulla.


Kuva 1: Salkkujakauma tammikuussa 2018


Tammikuun jakaumakuva näyttääkin, että osakkeiden paino suhteessa muuhun sisältöön on päässyt paisumaan melkoisesti alkuperäisestä ajatuksesta. Suurin syy tähän on melko yksinkertainen: Rahasto- ja ETF-sijoitusten mennessä kuukausittain säästöohjelmalla automaattisesti kiinteällä summalla ovat kuukausittain tuloista säästöön jääneet "irtokäteiset" uponneet mielenkiintoisiin osakeostokohteisiin erityisesti vuoden 2017 aikana, jolloin kasvuvauhti ei näiden kolmen osion osalla ole ollut aivan yhtä nopeaa. Tavoitteena ei kuitenkaan ole poistaa nykyisestä osakepotista pääomaa vaan tasata kaaviota vähentämällä suoria osakesijoituksia ja antaa kk-säästöohjelman tehdä tehtävänsä tasapainottaen kokonaiskuvaa.

Osakkeistani olenkin jo aiemmin maininnut, että ne ovat pääsääntöisesti pitkän horisontin kohteita yhtä lukuunottamatta. ATVI:sta olen valmistautunut kotiuttamaan voittoja osittain jo tämän vuoden aikana, jos yrityksen voittokulku jatkuu perinteiseen tapaan, ja tämä osittainen lyhyen tähtäimen voittojen tavoittelu näkyy myös painotuksessa suhteessa muihin osakkeisiin salkussani. ATVI oli jo ostohetkellä hintava, mutta erityisesti Blizzard on vahvasti eSports-junan puikoissa lännessä, joten odotan kasvua riittävän myös reippaasti tulevaisuudessa, jos vain tällä hetkellä käynnissä oleva Overwatch League (OWL) ei kompastele alkumetreillään. Tämä on myös osasyynä siihen miksi tuskin tulen luopumaan ATVI:sta kokonaisuudessaan.


Kuva2: Salkun osakejakauma tammikuussa 2018



ATVI:a olen valmistautunut vähentämään noin puolet, jos arvo nousee tavoitteisiini (tai itse määritetty stop loss -raja paukkuu). Muista kohteista YIT on tällä hetkellä osake joka minua harmittaa salkussani eniten. YIT:stä olen jo kahteen otteeseen aikonut luopua lapun ollessa 7€, mutta syystä tai toisesta en ole sitä tehnyt suunnitelmasta huolimatta. Nyt osakkeen arvonkehityksen meno onkin ollut aneemista jo jonkin aikaa. Todennäköisesti luovun osakkeesta kuitenki tänä vuonna lisätäkseni jo omistamaani muuta kohdetta ja näin ollen myös pudottaen seurattavia kohteita yhdellä.
ETF-omistuksieni tavoitteena on lähinnä hajauttaa rahoja paitsi maantieteellisesti myös toimialallisesti ja toivottavasti luoda jonkinlaista "varmaa" tuottoa, vaikka omat osakevalinnat eivät aina sattuisi aivan maaliinsa osumaankaan. Tuorein lisäys vuoden 2017 aikana oli Japanin suuryhtiöihin sijoittava EUNN, johon olen ollut varsin tyytyväinen, vaikka omistus on toistaiseksi melko pieni.

Rahastot tarttuivat mukaan lähes puhtaasti Nordnetin superrahastojen kuluttomuuden takia. Kuluprioriteetti näiden sijoituskohteiden osalta näkyy myös siinä, että en ole myöskään jaksanut paljoa rahastomarkkinoihin perehtyä siinä mielessä, että olisin supereiden ulkopuolelta edes etsinyt varteenotettavia sijoituskohteita. Nyt nämä toimivat Pohjoismaiden osalta hajauttavina tekijöinä sekä tietysti samalla sektorihajautuksina. Rahastot (kuten myös ETF:t omalla tavallaan) olen aina kokenut osittain "tylsiksi" kohteiksi, mutta toistaiseksi nämäkin ovat tuottaneet melko tasaista tuottoa. Supereista Suomi on vasta vuoden 2017 loppupuolella kyytiin otettu, koska alkuperäinen ajatukseni oli jättää Suomi pois omien suorien osakesijoitusten kohdistuessa kotimaan pörssiin. 


Suunta vuonna 2018

Osa ajatuksistani ilmenikin jo aikaisemmasta, mutta tämän vuoden teemana on saattaa pääasiassa ostojen myötä salkku kokonaisjaollisesti tasapainoon osakkeiden ja rahastojen välillä sekä luoda selkeä ja seurattava osakestrategia suoriin sijoituskohteisiin. ETF- ja kasvurahastokohteita en ryhdy kohdemäärällisesti lisäämään tai vähentämään vaan kohteet pysyvät samoina kuukausisäästökohteina kuin tähänkin asti. Osakkeissa ryhdyn painottamaan osinkojen kertymistä ja jo mainittu YIT saattaa poistua listoiltani. Sitä ennen aion toteuttaa kohteesta fundamentaalianalyysin harjoitusmielessä, mikä toivottavasti tukee tämän hetkisiä ajatuksiani.

Ajatuksena on itse asiassa toteuttaa analyysit jokaisesta omistamastani kohteesta ja samalla luoda itselle kohteiden arviointimetodi, jota voi hyödyntää suorien osakesijoitusten osto- tai myyntipäätöksiä tehdessä. Nämä luonnollisesti tulee julkaistua myös tähän blogiin, mutta aikataulu on vielä hieman avoinna, koska täyspäiväisesti ei tätäkään ehdi valitettavasti tekemään.

ATVI:n omistuksia tulen (toivottavasti voitolla) vähentämään noin puolella, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Tästä vapautuva pääoma käytetään joko lisäämään AT&T:tä tai mahdollisesti lisäämään EUNN:n painoa, riippuen arvostustasoista sillä hetkellä.

Blogin osalta tulevaisuuden suunnitelmissa on tällä hetkellä jo mainittujen analyysien lisäksi julkaista hieman omaa pohdintaa ja laskelmia osinkopainotteisemmasta strategiasta sekä toteuttaa jonkinlainen vertailu osingot vs. superit tuottojen näkökulmasta omaa salkkua ajatellen.


Tuottoisaa sijoittamista itse kullekin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YIT Oyj - Positiivinen pörssitiedote vuoden 2017 tuloksesta

Salkkuni osakeanalyysi 1: YIT Oyj [Ticker: YTY1V]

Blogin avaussanat: Kuka, mitä, miksi?