YIT Oyj - Positiivinen pörssitiedote vuoden 2017 tuloksesta

Ensimmäisenä tarkastelun kohteena salkkuni omistuksista oli YIT (lue täältä), koska olin jo pitkään miettinyt omistuksieni myymistä ja rahojen siirtämisestä joko indekseihin tai sotakassaan. Tutustumisen jälkeen tulin kuitenkin siihen tulokseen, että se pieni siivu joka salkussa tällä hetkellä majailee, se sinne myös jääköön toistaiseksi.

Kohteen valinta ensimmäiseksi analysoitavaksi paperiksi oli tavallaan onnekas, sillä YIT kertoi pörssitiedotteessaan 12.1.2017 (https://tinyurl.com/y8ny7kpj) nostavansa vuoden 2017 arviota liikevoiton osalta. Näin ollen sain myös mielekkään mahdollisuuden kirjoittaa jatkona hieman lisäpohdintaa aiheesta!


Positiivisen pörssitiedotuksen vaikutukset numeroina?


Yrityksen tulosohjeistus vuodelle 2017 oli ennen 12.1. annettua posaria seuraava:

Konsernin liikevaihdon arvioidaan kasvavan 5–12 %.
Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 105–115 miljoonaa euroa.
Oikaistu liikevoitto ei sisällä merkittäviä uudelleenjärjestelykustannuksia, arvonalennuksia tai muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä.

Annetun positiivisen pörssitiedotteen perusteella Q4 jälkeen laskettu alustava liikevoitto olisi noin 122 miljoonaa EUR eli noin 6% enemmän kuin parhaimmassa tapauksessa yrityksen oma ennuste vuodelle oli. Suomi ja CEE-maiden markkinoiden elinvoimaisuus ja veto oli toki tiedossa jo aikaisempienkin tietojen perusteella, mutta nyt mainittiin myös Venäjän asuntomyynnin piristyminen. Onkin todella mielenkiintoista nähdä vuoden tilinpäätöksessä paljonko Venäjän luvut ovat piristyneet.

Mitä uusi ennuste sitten tarkoittaisi tunnuslukujen kuten EPS & P/E kohdalla?

YIT:n EPS (Earnings Per Share, tulos/osake) oli vielä Q4 2017 jälkeen 0,32 EUR per osake. Se on laskettu konserniraportoidun oikaistun tuloksen perusteella kyseisen neljänneksen jälkeen. Konserniraportoitu tulos on ollut noin 69% toimialaraportoidusta vastaavasta. Nykyisen ennusteen toteutuessa myös lopullisessa tilinpäätöksessä vuodelle 2017 saataisiin samalla suhdeolettamalla yrityksen uudeksi EPS-arvoksi 

122 000 000 EUR * 0,69 / 127 223 422 osaketta = 0,66 EUR per osake.

Kyseessä siis reipas 100% pomppu EPS:n kohdalla! Mitään ammattimaisuutta tämän arvion takana toki ei ole ja oikaistuun tulokseen päästäkseen pitäisi olla hajulla muun muassa yrityksen vähennyksistä viimeisellä neljänneksellä.

Kasvua siis on tapahtunut ja viimeinen neljännes jatkoi toimitusjohtajan ajatusraiteilla erittäin hyvästä vuodesta kokonaisuudessaan YIT:lle. Posari sai aikaan myös melkoisen vuorikiipeilyn osakkeen hinnan kohdalla perjantaina, joka varmasti lämmitti jokaisen jo osaketta omistavan mieltä viikon viimeisenä pörssipäivänä. Loppujen lopuksi osake päätyi +8,47% plussalle (6,98 EUR).

Perjantain päätöskurssilla laskettuna YIT:n P/E-luku uudella ennusteella voitaisiin arvioida seuraavasti:

6,98 EUR / 0,66 EUR = 10,58.

P/E-luku tietysti korreloi käänteisesti EPS:n kanssa, joten toisen noustessa toinen laskee.

Entäs sitten osinko? Kuten olen jo aikaisemminkin todennut, tavoitteeni on ETF- & rahastopainotuksen ohella rakentaa salkustani suorilla osakkeilla mielellään hyvin osinkoa tuottava kokonaisuus. Vuoden 2016 ehdotettu (toteutunut) osinko oli 0,22 EUR osakkeelta. Edellisen tilinpäätöksen (2016) perusteella saadaan tuolle osingolle osinko/tulos -suhteeksi huima 183%. Tilanne kuitenkin on parantunut huimasti, kun sama suhde lasketaan viimeksi raportoidun Q4 2017 tuloksen perusteella (EPS 0,32 EUR): osinko/tulos = 69%. Tästä kun jatketaan vielä edelleen tuoreimpaan posariin ja siitä ennustettuihin numeroihin niin päästäisiin jo osinko/tulos = 33%.

Edellisen perusteella voi toki ainoastaan todeta, että ennustetulla tuloksella YIT olisi todella terveellä pohjalla osingonmaksun suhteen, jos se jatkaisi 0,22 EUR linjalla (vuodet 2015 & 2016). Yrityksen osingonjakopolitiikka kuitenkin mainitsee, että sen tavoite on jakaa 40-60% tilikauden tuloksesta osinkoina omistajilleen. Edelleen arvioitua EPS:a hyväksikäyttäen tämä voisi tarkoittaa pyöristettynä esimerkiksi:

Vähintään 0,27 EUR / osake (0,27 EUR / 0,66 EUR = 41% osinko/tulos)
Enintään 0,39 EUR / osake (0,39 EUR / 0,66 EUR = 59% osinko/tulos)

Heikoimmillaan siis 5 eurocentin ja parhaimmillaan 17 eurocentin korotusta. Tai prosenteissa mitattuna ~23 – 77 % korotusta edelliseen osinkoon.


Omat YIT-sijoitukseni


Asiaan pitää palata vielä lopullisten tulosten saavuttua, mutta näillä näkymin YIT saa levätä salkussa vielä kesään saakka, jos amatööriennustukset osingosta osuvat edes samalle pallopuistolle. Mahdollisesti myös loppu vuoden, jos asuntomarkkinoilla ei tapahdu mitään katastrofaalista Lisää en kuitenkaan ole hankkimassa seuraavista syistä:

  1. Analyysia / tiedonkeruuta tehdessäni ymmärsin miten vähän ymmärrän YIT:n / rakennusalan kilpailueduista edes kyseisen tekstin eteen tehdyn työn  jälkeen.
  2. Yrityksen tuloksenteko on tällä hetkellä kasvussa ja kysyntä hyvällä mallilla, mutta näen yrityksen tuloksenteon olevan niin sidoksissa yleiseen taloustilanteeseen ja markkinaluottamukseen, että sijoituksena kohde vaatisi liikaa aktiivista tarkkailua, eikä siten ehkä ole paras kohde juuri minulle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salkkuni osakeanalyysi 1: YIT Oyj [Ticker: YTY1V]

Blogin avaussanat: Kuka, mitä, miksi?