Blogin avaussanat: Kuka, mitä, miksi?

Uutena vuotena viskiä maistellessa ja rakettien valaisemaa yötaivasta katsellessa nousi jälleen mieleeni ajatus oman blogin aloittamisesta. Vuodenvaihde lienee monessakin mielessä riittävä symbolinen ajuri kaikenlaisen uuden aloittamiselle (kuten se itse asiassa aikoinaan oli myös sijoitussalkkuni perustamiselle), joten hetken kuhnittuani sainkin ajatukseni blogin sisällöstä kasaan.
Toivottavasti tästä tulee ensimmäinen julkaisu pitkään kestävästä projektista.


Kuka ihmeen tomsa?

Blogista ei ole tarkoitus luoda mitään henkilönpalvontaan tähtäävää life style -blogia, joten kevyt taustakuvaus riittänee: turkulainen keski-ikää lähestyvä mies, joka nauttii vakityön ja yhteisasumisen tuomista iloista. Halu reissata ja nähdä asioita myös kotimaan ulkopuolella on ollut suuri Rikun ja Tunnan ensimmäisen kauden seikkailuista lähtien. Lempikolkaksi onkin ehtinyt muodostua Kaakkois-Aasia trooppisen ilmastonsa, kätkettyjen saariensa ja ystävällisen ilmapiirinsä ansiosta, mutta mielelläni matkaan pienemmän aikaikkunan rajoittaessa myös lähempänä.

Noin kahden vuoden verran harrastuksiini on kuulunut myös sijoittaminen. Osittain sijoitusharrastus sitoutuukin edellämainittuun matkakuumeiluun, sillä koko homma lähti liikkeelle puolivakavasta vitsistä (unelmasta) perustaa rantabaari trooppisen auringon lämpöön. Moinen unelmahan tietysti tarvitsee toteutuakseen pääomaa ja sillä ajatuksella ensimmäisiä säästössä makaavia euroja ryhdyinkin sijoituksiin törsäämään. Nälkä kasvoi syödessä ja kiinnostus opiskellessa. Viimeisen vuoden aikana olenkin huomannut imeytyväni yhä tiukemmin sijoittamisen maailmaan.


Sijoitusfilosofia ja tulevaisuuden suunnitelmat

Investopediasta löytyy seuraavanlainen kuvaus fundamentaalisijoittamisesta (fundamentals investing): "identifying companies with strong earnings prospects" (https://www.investopedia.com/terms/i/investment-philosophy.asp , 1/1/2018). Vapaasti suomennettuna voisi puhua sijoituskohteiden tunnistamisesta ja päättämisestä niiden vahvojen tuloksentekonäkymien perusteella. Ajatuksena tällainen sijoittaminen on se mihin haluaisin vahvasti pyrkiä, mutta totta jos puhutaan niin tällä hetkellä sijoituspäätöksissäni on taustalla liian pinnallista tutkimista liitettynä vahvasti "mutuiluun", enkä vielä toimi läheskään niin systemaattisesti kuin toivoisin. Ajatusmaailmaltani olen mielestäni onnistunut kuitenkin kehittymään oikeaan suuntaan. Olen karsinut pikavoittojen tavoittelun lähes totaalisesti verrattuna salkkuni alkuaikoihin ja oppinut jo tuntemaan omistamieni yritysten "pörssikäyttäytymistä".

Sijoitushorisonttini on pitkä (= en näe tarvetta myydä ilman erityistä syytä) ja sillä ajatuksella pyrin myös pääosan kohteistani valitsemaan. Tällä hetkellä salkkuni 16 kohteesta vain yksi on hankittu ajatuksena myös keskipitkän aikavälin tuotto (= pyrin kotiuttamaan osan voitoista noin vuoden sisään hankinnasta). Salkkukokoonpanoni on ollut loppuvuoden aikana pienen muutoksen kourissa, johtuen strategia-ajatukseni kypsymisestä ja toimeenpanosta, ja muutos tulee todennäköisesti jatkumaan tämänkin vuoden muuttamalla olemassa olevia painotuksia osinkopainavammaksi. Osinkoja vastustavia piensijoittajia tuntuu löytyvän paljon ainakin Suomen veroympäristössä, joten siinäkin mielessä tulen avaamaan ajatusmaailmaani seuraavassa blogikirjoituksessani samalla kun sukellan salkkuni sisältöön tarkemmin.

Mutta! Omat tavoitteeni vuodelle 2018 ovat seuraavanlaiset:
  • Luoda systemaattinen metodi osto- ja myyntipäätöksiä varten, muuttua tämän myötä myös kurinalaisemmaksi sijoittajaksi
  • Jatkaa kuukausittaista säästämistä tuloista ja saavuttaa salkussa vuoden loppuun mennessä 60 000 EUR bruttoarvo
  • Lisätä salkun kokonaisosinkotuottoa
  • Viettää seuraavasta talvesta pidempi pätkä jossain lämpimässä?


Miksi sijoitusaiheinen blogi?

Internet on täynnä sijoittamista käsitteleviä blogeja. Osa on enemmän tai vähemmän ammattimaisia ja esimerkiksi Sharevillessä, jota Nordnetin asiakkaana tulee seurailtua, useat tuntuvat kirjoittavan ajatuksiaan tässä muotissa säännöllisestikin. Miksi siis vielä yksi lisää?

Oman opin lisääminen ja kehittäminen.

Tämän blogin tarkoitus on ensisijaisesti itsekäs: Omien analyysien ja ajatusten prosessoiminen kirjoittamisen kautta, oman toiminnan kehittäminen ja kasvaminen sijoittajana, jospa vaikka se rantabaarikin joskus toteutuisi. Sijoitusvinkkien antaminen ei ole tavoitteena, enkä missään nimessä suosittele puhtaasti kirjoitusteni perusteella tekemään osto- tai myyntipäätöksiä, vaikka ne joskus tulevaisuudessa onnistuisivatkin herättämään ajatuksia. Olen kuitenkin tyytyväinen, jos tästä projektista kehkeytyy myös ulkopuoliselle lukijalle iloa. Kannustan myös jokaista tekstieni äärelle eksyvää jättämään kommenttia, jos mieleen pulpahtaa jotain, josta olla samaa tai eri mieltä.Hyvin alkavaa vuotta kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salkkuni osakeanalyysi 1: YIT Oyj [Ticker: YTY1V]

YIT Oyj - Positiivinen pörssitiedote vuoden 2017 tuloksesta